Geloof me, ik weet hoe dik zijn voelt
4 maart 2017Wat doe ik als ik een snaaibui krijg?
13 maart 2017Ik weet niet hoe het bij jou is, maar in mijn hoofd is het altijd net Schiphol. Oftewel er vliegt de hele dag van alles af en aan. Nooit is het een moment stil daar bovenin, druk, druk, druk met van alles en nog wat waar ik op moet letten, niet mag vergeten, en nog moet doen. En alsof dat nog niet genoeg is, is daar ook nog eens die innerlijke criticus die overal commentaar op levert.
“Hee sufferd, je hebt dit niet goed gedaan. Je bent dat weer vergeten, en sjongejonge, je ziet er weer niet uit vandaag”.
Herken jij die innerlijke criticus ook bij jezelf? Zit hij op je schouder als je toch weer iets hebt gegeten wat je je had voorgenomen niet te doen? Weet dan dat je zeker niet de enige bent die de hele dag loopt te ruziën met die hinderlijke negatieveling.
Innerlijke criticus? Wie of wat is dat eigenlijk?
Je innerlijke criticus, of innerlijke rechter kun je herkennen aan de uitspraken die hij/zij over jou en tegen jou doet. Deze beweringen over jou zijn in de regel negatief en absoluut. Dat wil zeggen dat de bewering over jou een feit en een oordeel is (en dit kan zowel in de ik als in de jij vorm zijn) Zoals: Ik/Jij kan niks. Ik/Je doet ook altijd alles fout. Jij wordt toch nooit slank. Dat dieet werkt niet bij jou. Niemand houdt van jou/mij. Je hoort er toch nooit bij. Alles mislukt toch bij jou. Iedereen vindt jou een loser.
Het lijkt alsof het om een feit gaat, en dus neem je het aan voor waar. Je innerlijke criticus heeft een behoorlijke overtuigingskracht namelijk en laat zich niet zomaar wegsturen of uit het veld slaan. Want slim is ie ook! Hij gaat namelijk al heel wat jaartjes mee en heeft genoeg ervaring opgebouwd zou je kunnen zeggen.
Waar komt ie vandaan dan?
Hier komt het goede nieuws. Hij is al bijna je hele leven bij je. Vanaf je zevende levensjaar begint jouw kritisch denkvermogen zich te ontwikkelen. Deze heeft als doel jou te helpen. Het wil je behoeden voor fouten die je op het punt staat om te gaan maken, en het wil je waarschuwen voor mensen die het slecht met je voor hebben. Maar in de loop der jaren heeft jouw kritisch denkvermogen deze taak iets te serieus opgevat en is uitgeschoten naar een soort van woeste erfhond die de hele dag naar je loopt te blaffen. Je wordt er doodmoe van om de hele dag op je donder te krijgen, en heel waarschijnlijk geef je de strijd dan maar gewoon op. Hij zal wel gelijk hebben.
Waarin zit dan het goede nieuws verstopt? Dat is dat de intenties van deze IC (om hem maar even kortweg te noemen) goed zijn. Hij wil je helpen. Hij wil het beste voor je. Maar hij kiest er alleen een ongelukkige vorm voor.
Dat is allemaal prachtig, maar hoe snoer ik hem dan de mond?
In ieder geval niet door met hem in discussie te gaan. Want die discussie win je toch niet. Het kost je alleen maar veel energie.
Wat heel effectief werkt is eigenlijk zo eenvoudig, alleen tegelijkertijd ook heel moeilijk. En dat is: Erken de intenties van je IC. Want die zijn goed. Hij wil je helpen, maar hij kan gewoon geen maat houden. Dus als hij weer tegen je blaft, dan reageer je voortaan in de trant van:
“Ik begrijp dat je me wilt helpen, dank je daarvoor. Maar ik doe het nu zo”.
“Ik waardeer je behulpzaamheid, maar ik kies ervoor om nu niet naar je (advies) te luisteren. Volgende keer misschien..”
“Nu even niet, ik wil het anders doen. Maar toch bedankt.”
Door er juist niet tegenin te gaan verliest je IC zijn kracht. En door hem toch te bevestigen en te waarderen voor zijn intenties verdwijnt de “discussie”. Hoe vaker je dit doet, hoe meer rust het je zal brengen, en hoe beter jij je gaat voelen. Probeer maar. Je hebt niks te verliezen, behalve een aantal kilo’s misschien en heel veel onnodige drukte in je hoofd. Wil je nog meer lezen over hoe je anders kunt leren denken? Lees dit artikel over dieettaal dan ook eens.
Wat zegt jouw IC allemaal tegen jou? Herkende jij jezelf in dit stuk? En ga jij het vanaf nu anders doen nu je dit hebt gelezen? Deel met mij wat jouw ervaring is. Ik weet zeker dat anderen zich hierin zullen herkennen, en er iets aan kunnen hebben. Nog mooier is als je deze post deelt met iemand die hier ook iets aan kan hebben door hem/haar te mailen of dit artikel te delen op je sociale media.
Op jouw gezondheid,
Tanja
Over Tanja Nab
Hypnotherapeut bij Slankinzicht. Expert op het gebied van overgewicht, eetproblemen, perfectionisme en faalangst. Biedt jou een oplossing voor je probleem, en helpt jou weer blij te worden van je spiegelbeeld.