5 redenen waarom jij juist dat lievelingshapje kiest
25 januari 2016Stoppen met suiker #2. Nog 3 tips
10 februari 2016Hoe vaak moet ik me wegen? Of, Moet ik wel of niet op de weegschaal? Dat zijn vragen die ik in mijn praktijk heel vaak gesteld krijg.
Of jij je wel of niet weegt, voor beiden valt wat te zeggen. De één weegt zich elke, of meerdere keren per dag, de ander eens per week of helemaal niet. Nergens zijn de meningen zo over verdeeld als over (het belang van ) de weegschaal. De dietist en de arts zweren er bij, de geplaagde cursist of cliënt gruwelt er van. Vaak wordt mij gevraagd naar de noodzaak van wel of niet wegen, en hoe vaak dan wel.
1: Wat ben je eigenlijk aan het controleren als je weegt?
In ieder geval veel meer dan enkel je gewicht. Je denkt met wegen controle te krijgen over je leven, je uiterlijk, je geluk en nog veel meer. Maar controle over je gewicht hebben is niets meer dan kunstmatige controle. Met je gewicht controleren bereik je niets en hou je jezelf enkel voor de gek. Jij hebt echt geen weegschaal nodig om vinger aan de pols te houden of door te hebben dat je aangekomen of afgevallen bent. Als je echt bent aangekomen of afgevallen, dan merk je dit absoluut aan je kleding, zit je broek net iets strakker of losser, of kan je riem op een ander gaatje. Daar heb jij geen weegschaal voor nodig.. Vaak op de weegschaal staan maakt je dus echt niet gelukkig.
2: Wie ben jij dan echt?
Zet 10 vrouwen met maatje 38 op een rij en ze zien er allemaal anders uit. Wel of niet een buikje, brede of smalle heupen, maar ook hun gewicht verschilt. Daarnaast is het ook zo dat alle vrouwen met een bepaald gewicht weer ieder verschillende kledingmaten hebben. Als jij ook persé een bepaald gewicht wilt hebben, vraag je dan af waarom. Jij bent niet die ander. Jij bent de enige jij. Probeer niet aan een getal op de weegschaal te voldoen, want van jou is er maar één. Ga voor geweldige jij! Voor een postuur dat past bij jou, ongeacht welk gewicht daar bij hoort. Kies niet meer voor een streefgewicht, maar voor een streefdoel. Wie wil jij zijn, hoe wil jij je voelen, welke kledingmaat past daarbij?Wat voor voedsel kies jij? Lees ook eens mijn blog Wie is die vrouw in de spiegel?
3: Kun je geluk wegen? En gezondheid?
Door jezelf continue te wegen en bezig te blijven met je gewicht, blijf je ook bezig met ongezonde gedachtes. Laat je eigenwaarde niet afhangen van het getal op de weegschaal, jij bent veel meer dan dat. Iemand die dun is, is niet beter, mooier leuker, gezelliger of liever dan iemand met een hoger gewicht. Dat heeft niets met elkaar te maken. Je kunt ook aan je gewicht niet (altijd) afmeten hoe gezond je bent. Als je een gezond eet- en bewegingspatroon hebt, zie je vanzelf dat je haar glanst, je huid verbetert en dat je je fitter voelt. De weegschaal laat dat niet zien. Schoonheid is dus niet af te meten aan de getallen! Met de schommelingen op je weegschaal, creëer je ook schommeling in je humeur. Door je stemming zo door de weegschaal te laten beïnvloeden, bederf je eigenlijk je dag, en dat is zonde van alle tijd en energie die daaraan opgaat. Je kunt die tijd en energie veel beter gebruiken. Bijvoorbeeld met een vriendin aan de telefoon om bij te kletsen. Veel leuker!
Conclusie:
Als je je niet vanwege een medische behandeling hoeft te wegen dan kun je jezelf het beste eens afvragen of je überhaupt die weegschaal niet beter de deur uit kunt doen. Zomaar stoppen met wegen is natuurlijk niet zo gemakkelijk. Is dit nog te moeilijk, spreek dan met jezelf af om minder te wegen. Dat je checkt wat je saldo op je rekening is, is begrijpelijk, maar bij je gewicht is dat dagelijks checken helemaal niet nodig. Probeer een beetje af te kicken van die weegschaal.
Als je wel wilt wegen:
Maak een bindende afspraak met jezelf. Kies een vaste moment (1 keer in de week, niet vaker!) een vaste dag (niet de ene keer op vrijdag, voor het weekend, en de andere keer op maandag na het weekend) een vaste tijd (bijvoorbeeld ’s ochtends voor het ontbijt), een vaste situatie (altijd met of altijd zonder kleren) en een vaste plek (een harde ondergrond, badkamervloer oid. ) Zo krijg jij een betrouwbaar resultaat, en hoef je dus niet drie, vier keer achter elkaar op verschillende plekken te wegen! Zo zorg je dat de weegschaal geen obsessie wordt
Op je gezondheid,
Tanja
Heb jij iets gehad aan dit artikel? Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaring en ook tips. Laat ze alsjeblieft achter in een reactie..