De eenzaamheid van eetbuien
28 januari 2017Denk en praat jij ook in dieettaal? En hoe kun je daarmee dan je gewicht beïnvloeden?
16 februari 2017“Ik heb een eetverslaving!” Hoor ik mijn cliënten vaak zeggen. Maar is dat wel echt zo? Voor je boos wordt, ik betwijfel absoluut niet dat je een serieus probleem rond eten of je gewicht hebt. Maar om de juiste hulp/oplossing te kunnen bieden, is het belangrijk exact te weten wat er speelt. En dat begint met de juiste termen.
Eetverslaving is best wel “veel”. Daarom zal ik dit onderwerp in twee delen met je behandelen.
Stil verdriet
Voor ik op de feiten inga wil ik het hebben over iets dat nog veel belangrijker is. Want wat je misschien niet weet is hóe vaak dit voorkomt. Dat komt omdat schaamte een heel grote rol speelt. Er wordt heel veel in stilte geleden, bang om veroordeeld of gekwetst te worden. Maar je bent echt niet de enige! Weet dat er heel veel vrouwen en ook mannen worstelen in stil verdriet, en voor de buitenwereld de schijn ophouden.
Dus wat is een eetverslaving dan concreet?
Een eetverslaving is een psychische aandoening waarbij er sprake is van een dwangmatige drang om te eten waarbij er meestal te veel wordt gegeten. Er is een afwijking van het normale eetgedrag. Vaak wordt er bijna de hele dag door gegeten. Vooral koolhydraten (suikers) zijn de grootste boosdoeners. Omdat het lichaam een groot overschot aan energie krijgt en dit opslaat als vet, is de kans op overgewicht (obesitas) groot.
Eetverslaving is toch niet hetzelfde als bijvoorbeeld alcohol of drugs verslaving?
Mensen met een eetverslaving vertonen dezelfde hersenactiviteit als bijvoorbeeld een alcohol- of drugsverslaafde, omdat de hersengebieden die over besluitvorming en gedragscontrole gaan betrokken zijn. zo is gebleken uit hersenonderzoeken.
Dat betekent dat de behandeling van eetverslaving dus niet moet gaan over enkel het aanpakken van het overgewicht (wat vaak wel de vraag is waarmee iemand bij mij komt) maar om het aanpakken van de verslaving.
Net als bij andere verslavingen waarbij je mentaal van iets afhankelijk bent, is bij eetverslaving je gedrag met name gericht op het verkrijgen en innemen van veel eten, zelfs al zal dit ten koste gaan van andere dingen. En net als bij andere verslavingen kun je dus ook te maken krijgen met ontwenningsverschijnselen.
Naderhand merk je vaak ook een dwangmatige manier om het dwangmatige eetgedrag te compenseren, zoals jezelf straffen. Zo ga je bijvoorbeeld een periode extreem lijnen, regelmatig eten uitbraken, laxeermiddelen of vochtafdrijvers gebruiken of extreem veel en zwaar sporten.
Volgende keer meer over dit onderwerp. Regelmatig schrijf ik over overgewicht en eetproblemen.
Nu ben ik natuurlijk benieuwd, Herken jij iets in dit verhaal? En durf jij anderen te helpen door de stilte en het taboe te doorbreken? Geef dan een reactie of een like.
Op jouw gezondheid,
Tanja
Over Tanja Nab
Hypnotherapeut bij Slankinzicht. Expert op het gebied van overgewicht, eetproblemen, perfectionisme en faalangst. Biedt jou een oplossing voor je probleem, en helpt jou weer blij te worden van je spiegelbeeld.