Denk en praat jij ook in dieettaal? En hoe kun je daarmee dan je gewicht beïnvloeden?
16 februari 2017Geloof me, ik weet hoe dik zijn voelt
4 maart 2017Herken jij dit?
- Je plant al van tevoren je voedsel voor je eetbui
- Je hebt meerdere supermarkten waar je je boodschappen doet
- Je kunt niet stoppen na een paar happen en blijft als in een roes door eten
- Je verstopt je eetbui eten omdat het voor je eetbui bestemd is
- Je zorgt dat niemand je ziet tijdens een eetbui
- Je verbergt het afval van wat je in je eetbui hebt gegeten
- Je financiën lijden onder je eetgedrag
Als je dit bovenstaande herkent, dan ben je misschien ook bekend met de schaamte en het stil verdriet dat hoort bij een eetverslaving. Bovenstaande signalen zijn duidelijke tekenen van een eetprobleem.
Misschien eet je wel eens een hele reep chocola of een zak chips in één keer achter elkaar op? Dan kun je het gevoel hebben dat je echt aan het overeten was. En als dat vaker voorkomt roep je misschien “Ik heb een eetbui, of ik ben eetverslaafd”. Maar voor dat je die “titel” mag dragen komt er nog wel ietsje meer bij kijken. In mijn vorige blog legde ik uit wat een eetverslaving inhoudt.
Ik schaam me zo
Schaamte en verdriet zijn de kenmerken waarmee een eetstoornis je in zijn ijzeren greep houdt. Achter de deur gaat een wereld van wanhoop schuil, waarin er geen uitweg lijkt.
Voor de buitenwereld doe je wanhopig je best om zo normaal mogelijk over te komen, maar je leeft in twee werelden. Deze innerlijke spagaat verscheurt je van binnen en zorgt er juist voor dat je nog meer gaat overeten. Dus wat je als eerste stap zou moeten doen is juist datgene waar je zo bang voor bent. Stap uit de schaduw, en deel met iemand of een paar mensen die je zorgvuldig kiest, je geheim. Door uit de verstikkende anonimiteit te treden zet je de belangrijkste stap naar een oplossing.
Genezing begint bij het erkennen
Maar er gaat nog één cruciale stap aan vooraf. Je kunt namelijk niet genezen als je niet eerst erkent dat je een eetprobleem hebt. Erkenning is de eerste stap naar genezing. Het is een misverstand dat je obese moet zijn om een eetprobleem te hebben. Je wilt niet weten hoeveel mensen er zijn met een normaal postuur die gebukt gaan onder een dwangmatige vorm van eten.
Waar komt het van?
Misschien heb jij ook wel eens gedachten dat je je dik en lelijk voelt. Dit kan het begin zijn. Een eetstoornis ontstaat vaak uit een laag zelfbeeld. Je voelt je dik, onaantrekkelijk of nutteloos en dit leidt tot een laag zelfbeeld. met als gevolg weinig zelfvertrouwen. Deze negatieve gevoelens kunnen leiden tot angst, boosheid, verdriet of eenzaamheid en dat kan ontaarden in een eetbui die opnieuw een negatief gevoel geeft zoals schuldgevoel en schaamte. Dit maakt dat je weer opnieuw een eetbui krijgt. Hiermee is dus een cirkel ontstaan waar heel erg moeilijk weer uit te komen is. Je weet wat je moet doen om af te vallen en toch lukt het niet. Vaak neemt het gewicht alleen maar meer toe en raak je gefrustreerd, waardoor het zelfbeeld alleen maar lager wordt.
Je hebt je probleem vervangen door een ander nieuw probleem
Eten wordt ons als klein kind vaak al geleerd als een oplossing voor pijn en verdriet. En ook als een vorm van gezelligheid. Kreeg jij niet ook een snoepje als je je bezeerd had? Dat is wat je nu dus ook doet. Je hebt pijn, lichamelijk of geestelijk, en je neemt de pijn weg met iets te eten. Eten wordt je allerbeste vriend die je troost en er altijd voor je is. Maar op een gegeven moment wordt ongemerkt die vriend je vijand, en heb je er een probleem bij gekregen. Want het probleem was niet honger, en dus is eten ook geen passende oplossing voor het oorspronkelijke probleem. Maar het slokt wel al je aandacht en energie op!
Oplossing
Door de verslaving is er een storing van het beloningscircuit van de hersenen. Omdat het eten zo goed voelt, vraagt het lichaam steeds weer naar meer. Het verlangen naar eten wordt versterkt als je het eten ziet, ruikt of zelfs er maar aan hoeft te denken. Om van een eetverslaving af te komen moet het patroon worden doorbroken. Je moet ontdekken waarom je een eetbui hebt en uit welke emotie dit voorkomt. Dan is het zaak om aan de emotie te werken zodat er geen behoefte meer ontstaat naar dwangmatig eten. Pas als het gedrag wordt doorbroken kan er iets aan de verslaving worden gedaan. Het doorbreken van dit patroon kan heel erg moeilijk zijn, en deskundige hulp kan je hierbij helpen.
Als het je lukt om een eetbui te overwinnen, dan zal de tweede keer meestal gemakkelijker gaan. Van een verslaving afkomen kost veel doorzettingsvermogen waarbij er een kans op terugval aanwezig is. Als je er zelf niet uitkomt, is het raadzaam om deskundige hulp in te schakelen. Ik kijk graag samen met jou hoe hypnotherapie hierbij voor jou kan werken.
Regelmatig schrijf ik over overgewicht en eetproblemen.
Nu ben ik natuurlijk benieuwd, Herken jij iets in dit verhaal? En durf jij anderen te helpen door de stilte en het taboe te doorbreken? Geef dan een reactie of een like.
Op jouw gezondheid,
Tanja
Over Tanja Nab
Hypnotherapeut bij Slankinzicht. Expert op het gebied van overgewicht, eetproblemen, perfectionisme en faalangst. Biedt jou een oplossing voor je probleem, en helpt jou weer blij te worden van je spiegelbeeld.