Stoppen met suiker? 3 belangrijke tips om je voor te bereiden.
20 januari 20163 inzichten over wegen – Waarom wel of niet op de weegschaal.
3 februari 2016Als ik jou zou vragen waarom jij juist dat specifieke lievelingshapje kiest, is de kans groot dat jij dan antwoordt: “Omdat het zo lekker smaakt.” Logisch toch? Dat zou je denken, maar dat is het dus niet! Jouw keuze voor je favoriete product draait niet enkel en alleen om alleen de smaak. Hier zijn een aantal zaken die alles te maken hebben met waarom en hoe jij kiest.
- Uiterlijk
- Geur
- Temperatuur
- Moment van de dag
- Kleur
1 Uiterlijk
Wat is jouw favoriete hapje? Laten we als voorbeeld even nemen, patatje mayo. Denk jij dat jij dit zo heerlijk vindt puur vanwege de smaak? Wat zou je er van vinden als ik het zou prakken en het aan jou zou serveren? At je het dan nog met smaak op? Of als ik je een drankje zou geven met exact de smaak van hamburgers en friet? Drink je dat met smaak op? Wat als ik je lunch, tussendoortjes en avondeten allemaal in een blender doe? Ziet dat er nog smakelijk genoeg uit om op te eten? Grote kans dat jij bedankt. We kiezen ons favoriete eten dus niet alleen op basis van smaak, maar ook op uiterlijk.
2 Geur
We weten allemaal dat we niet aan een gekookt ei moeten ruiken, dus dat doen we niet. Maar soms kan iets wat eigenlijk helemaal niet echt lekker is wel heerlijk ruiken. Andersom kan ook. Stel je eens voor dat die heerlijke chocoladereep heel sterk naar poep zou ruiken. Zet jij daar dan gretig je tanden in? Of een lekker stuk taart dat naar haring ruikt. No way dus. Het is duidelijk, ook geur is belangrijk in je keuze. Supermarkten weten dat ook, vandaar die heerlijke geuren (ook wel geurstraten genoemd) als jij langs een bepaalde afdeling loopt.
3 Temperatuur
De één eet zijn soep zo heet dat hij bijna zijn mond brandt, de ander laat de koffie bijna koud worden voor die opgedronken wordt. Temperatuur is bepalend dus. Maar over sommige dingen zijn we het allemaal eens. Zeg nou zelf, zou jij je biefstukje ijskoud geserveerd willen krijgen? Of je ijsje warm? Vast niet. Dus ook temperatuur is van belang.
4 Moment van de dag
Ik durf er bijna om te wedden dat jij niet zou willen ontbijten met een visgerecht op de vroege ochtend. Of erwtensoep. Zelfs al ben jij daar dol op, dan nog wil je dat vast niet op je nuchtere maag.
5 Kleur
Doornroosje werd verleid met een sappige rode appel, en ook Eva in het paradijs kon een sappig rood appeltje niet weerstaan. Hadden beiden echter ook zo gretig de tanden er in gezet als de appel zwart was geweest. Je raadt het al, kleur beïnvloed jouw keuze. Kinderen zijn dol op felle kleurtjes. Waarom denk je dat snoep, zoetigheid en ook hun verpakking zo kleurig verpakt zijn? Zo word jij en ook je kind bespeeld door de commercie. Wil jij een toekomst met minder, of misschien helemaal zonder suiker voor jou en je geliefden? Lees dan mijn blog Stoppen met suiker – 3 belangrijke tips om je voor te bereiden
Conclusie
In tegenstelling tot wat wij geloven is smaak dus lang niet de enige factor die bepaalt waarom we zo dol zijn op een bepaald product. Ook geur, kleur, temperatuur en het moment van de dag maken een groot verschil. En dan heb ik nog niet genoemd verpakking en prijs. Want er is in ontelbare onderzoeken aangetoond dat wij liever gaan voor het kleurrijk verpakte dure en door de commercie gehypete product, dan voor het het saaie goedkopere product, dat niet per definitie minder van kwaliteit hoeft te zijn.
Kort samengevat; onze smaak wordt bepaald door vele factoren, en niet alleen door hoe een product smaakt. Bovendien is het belangrijk er bij stil te staan dat de meeste overeetproducten niet eens echte smaken hebben, maar dat deze kunstmatig zijn toegevoegd. Bij negen van de tien producten als koekjes, frisdrank, enz. zijn de geuren en kleuren die jij zo lekker vindt er kunstmatig aan toegevoegd. En die specifieke smaak die jij zo lekker vindt, zoals aardbei, banaan, of vanille, behoort toe aan heel andere, eigen producten.
Sta, als je de volgende keer op het punt staat ergens een hap van te nemen eens stil bij de vragen: ” Is deze smaak echt? Zou ik dit ook nemen als het vloeibaar of geprakt was? Is het antwoord nee, dan kun je je op zijn minst afvragen of je het echt zo lekker vindt. Kies niet langer voor “Mindless” , maar voor “Mindfull” eten.
Wat is jouw mening of ervaring? Ga jij voor juist geur of wil het oog ook wat? Zou jij met een blinddoek voor en je neus dicht herkennen wat je in je mond stopt? Probeer het maar eens! Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen dus deel die alsjeblieft in het commentaarveld hieronder.
Op je gezondheid,
Tanja