Zeg mij na
12 februari 2016Je kind nooit zoetigheid of suiker geven, verandert dat hun smaakvoorkeur?
17 februari 2016Herken je dit? Er staat een feestdag aan te komen, (verjaardag, feestdagen, Valentijn) en je rent op de allerlaatste dag vlak voor sluitingstijd nog naar de winkel om een cadeau. Je hebt het zo lang mogelijk voor je uit geschoven want wat nu weer te bedenken? Een passend cadeau kiezen is voor velen het moeilijkste dat er is. Maar na het lezen van dit artikel niet meer voor jou! Want het perfecte cadeau voor iedere gelegenheid is…eten!
Eten is een levensbehoefte, want zonder eten kan je lichaam niet functioneren. We eten dan ook in de eerste plaats om te overleven. Maar eten is ook nog iets anders. Eten is genot. Eten is intimiteit. Sinds ik ben gestart met mijn praktijk Slankinzicht krijg ik de meest uiteenlopende verhalen over eten te horen, helaas meestal met een negatieve lading. Mijn uitdaging ligt er in om van eten weer iets fijns te maken. Want eten is zoveel meer dan voeding. Het is bijvoorbeeld het ultieme cadeau, goed voor iedere gelegenheid. En ik geef je drie redenen waarom.
1 Eten is koestering.
Zodra wij geboren worden, (eigenlijk begint het al in de baarmoeder) bestond onze eerste koestering uit aandacht en voeding. Daardoor blijven deze ook de rest van ons leven onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een baby, hoe jong ook, vraagt hierom door te huilen, en wordt beloond met voeding, aandacht en fysiek contact. Eten staat dus eigenlijk voor al deze eigenschappen: aandacht, voeding en fysiek contact. Prachtige gedachte toch?
2 Eten is intimiteit.
Als wij eten, brengen we voedsel in ons lichaam. Het gaat door onze slokdarm, maag, darmen, en allerlei nuttige stoffen worden door ons lichaam opgenomen uit dit voedsel. Dat is een behoorlijk intiem proces, hoe je het ook bekijkt.
Als je als cadeau een gekocht item uit een winkel geeft, zal dit door de ontvanger vast worden gewaardeerd. Maar geef je daarentegen iets te eten, zoals chocola, of misschien zelfs een diner, dan geef je de ander iets dat zich in zijn of haar lichaam zal bevinden, en dat maakt het geven van iets eetbaars een iets intiemer cadeau, als je er goed bij stilstaat.
Misschien kook je met veel liefde voor een groepje vrienden of familie. Zij eten op wat jij met heel veel liefde en voorbereiding hebt klaargemaakt. Dat is toch heel intiem, (niet in de zin van seksueel intiem, en zo wordt het ook niet opgevat) Zeker als je het zelf bereidt, want een maaltijd die met liefde wordt overdacht, voorbereid en klaargemaakt: persoonlijker is er niet.
3 Eten is romantiek
Ook een herkenbaar voorbeeld van eten als intimiteit is twee jonggeliefden. Vaak gaan zij bij een eerste afspraakje uit eten. Er is dan nog geen fysieke intimiteit geweest; de intimiteit bestaat in dit geval uit het gezamenlijk delen van de intimiteit die eten inhoudt.
Tot slot
Eten is dus veel meer dan “gewoon eten”. Misschien had je er nog nooit bij stilgestaan, en denk je bij intimiteit in de eerste plaats aan fysiek contact met een ander iemand, maar eten is dus ook wel degelijk intimiteit.
Waarom noem ik dit allemaal, zul je denken? Ik wil je graag laten zien dat eten zoveel meer is dan alleen datgene dat op je bord ligt, of dat je gedachteloos in je mond stopt. Natuurlijk is eten een levensbehoefte, maar ik hoop dat ik je hiermee eten ook in een wat breder perspectief heb kunnen laten zien.
JIj weet in ieder geval nu met welk cadeau je altijd goed zit. Zolang het maar met eten te maken heeft, want persoonlijker is er niet. Wil je weten hoe jij je favoriete eten kiest? Lees dan mijn blog 5 redenen waarom jij juist dat lievelingshapje-kiest
Waar ik nu heel benieuwd naar ben, heb jij wel eens eten in wat voor vorm ook, cadeau gedaan of cadeau gekregen? Hoe heb je dit ervaren? Wil jij hierover alsjeblieft iets delen in een reactie?
Op jouw gezondheid,
Tanja