Met dit cadeau zit je altijd goed! En 3 redenen waarom.
13 februari 2016Wat je absoluut NIET wilt weten over afvallen.
2 maart 2016At jij als kind graag spinazie? Of spruitjes? Waarschijnlijk niet. Kinderen houden namelijk vooral van zoet. Zelfs al jij als ouder ze alle suiker zou ontzeggen, dan nog gaat hun voorkeur uit naar zoet (uitzonderingen daargelaten natuurlijk)
Hoe dat kan, zelfs al geef jij ze als ouder geen suiker? Lees er alles over in onderstaande inzichten.
1 Het begint al in de baarmoeder
Baby’s worden al in de baarmoeder blootgesteld aan suikers in het vruchtwater. Enkele uren na de geboorte accepteren ze al een zoete smaak, terwijl ze een bittere smaak afkeuren. Zoete en romige borst- of flesvoeding is namelijk de eerste smaakindruk van baby’s. Babytjes hebben een aangeboren voorkeur voor zoet. Aan vreemde smaken, zoals die van groente, moeten baby’s nog wennen.
2 Kinderen zijn qua smaak het sterkst beïnvloedbaar in het eerste levensjaar
Of we als kind wel of niet iets lekker vinden wordt met name bepaald door aangeboren en aangeleerde smaakvoorkeuren. Het is daarom belangrijk om als kind aan zoveel mogelijk smaken te wennen. Het leren waarderen van zuur kan al op zeer jonge leeftijd en blijkt het sterkst beïnvloedbaar in het eerste levensjaar. Kinderen met zuurvoorkeur blijken gevarieerder te eten, bijvoorbeeld meer soorten fruit, en zijn minder kieskeurig in wat ze lekker vinden.
3 Pubers hebben minder voorkeur voor zoet
Tijdens de puberteit neemt de voorkeur voor zoet af, totdat de voorkeur voor matig zoet is bereikt bij volwassenen. De voorkeur voor heel zoet die we bij kinderen zien, gaat dus niet op voor volwassenen. Een verklaring hiervoor is dat kinderen in de groei zijn en dus relatief meer energie nodig hebben dan volwassenen. Bij toenemende leeftijd neemt de voorkeur voor zoet over het algemeen weer toe. Dit komt omdat ouderen minder goed proeven, waardoor ze eten en drinken als minder zoet ervaren dan volwassenen.
Wat betekent dit nu feitelijk?
Het regelmatig eten van zoete producten kan leiden tot gewenning aan een zoete smaak.
Toch leidt het verbieden van het eten van zoete producten door ouders niet tot gewenning aan een minder zoete smaak bij kinderen. Onderzoek toont namelijk aan dat kinderen van ouders met een streng snoepbeleid een grotere zoetvoorkeur hebben dan kinderen bij wie thuis een soepeler snoepbeleid geldt.
Misschien wil je na het lezen van dit artikel stoppen of minderen met suiker? Lees dan mijn blog Stoppen met suiker? 3 manieren om je voor te bereiden.
Wat kun jij je herinneren als jouw eerste bewuste kennismaking met zoet? En hoe is jouw smaakvoorkeur nu, zout of zout, of nog anders? Deel het alsjeblieft met ons in een reactie.
Op jouw gezondheid,
Tanja