Help, een feestje- 5 onmisbare tips om speciale (eet)gelegenheden te overleven.
15 april 2016Een spamfilter voor je lijf, en 3 andere slanke eye openers.
3 mei 2016Herken je dat? Je neemt je voor om vanaf nu echt minder te gaan eten, en voor je het weet zit je met zo’n opgeblazen gevoel omdat je (weer) te veel gegeten hebt. Je baalt van jezelf en bent de rest van de dag niet te genieten.
Hoe voorkom je dat je toch iedere keer weer in de verleiding komt? Dat doe je met de volgende 7 tips
1 Weet waarom je eet
Snaaimomenten komen vaak op dezelfde momenten terug. Of om dezelfde redenen. Voordat je richting de voorraadkast gaat, sta even stil en bedenk: wat speelt er nu echt? Waar komt mijn trek vandaan? Verveling, onrust, verdriet of gewoon een “dip”dag… Zoek een afleiding of oplossing die past bij de oorzaak, want als honger niet het probleem is, is eten niet de oplossing!
2 Stel uit
Dit heeft twee grote voordelen
Ten eerste heb je jezelf even extra tijd gegund om niet voor de verleiding te bezwijken. Maar er is nog een voordeel dat nog veel groter is. Door het uit te stellen heb je jezelf niets ontzegd, slechts een afspraak gemaakt om het aan het eind van de dag, of over x uur te nemen. Hiermee heb je jezelf een keuze gegeven. Voor je hersenen echter, werkt het net alsof je het al gekregen hebt. En dus zul je merken dat je later op de dag dat lekkers niet eens meer hoeft.
3 Neem kleiner servies
Pak het kleinste bord, in plaats van het grootste om van te eten. Zeker als je geneigd bent je bord leeg te eten. Zo lijkt het of je bord voller is en schep je ongemerkt minder op.
4 Koester je rust
Door voldoende slaap wordt het hormoon Leptine in balans gehouden. Dit hormoon zorgt ervoor dat je weet wanneer je genoeg hebt gegeten.
5 Plan je eten
Plan je eten voor de dag en houd je daaraan. Vaak kun je vooraf al inschatten hoe je dag er uit gaat zien. Zo voorkom je verleidingsaankopen. Weet je dat je uit gaat lunchen? Plan ook dit in en bedenk tevoren hoe je hiermee om wilt gaan. Bijvoorbeeld door de rest van de dag het met eten rustig aan te doen. Zo hoef jij je niet schuldig te voelen en kun je genieten van je lunch.
6 Drink water
Een tip die je vast vaker hoort, maar die echt belangrijk is.
Veel mensen eten vaak te veel als ze eigenlijk dorst hebben. Dus ga na bij jezelf, heb ik echt honger, of heb ik eigenlijk dorst?
7 Eet met aandacht
Eet aan tafel en besteed aandacht aan de aankleding van je tafel en je eten. Eet niet gedachteloos uit de pan, maar doe het op een mooi bord of schaaltje. Neem de tijd voor het eten, en geniet bewust van de smaak, geur, en de kleuren van wat je eet. Vergeet niet te ademen. Neem na elke hap een moment om eens rustig in en uit te blazen. Je zorgt er daarmee voor dat je lichaam de tijd krijgt te registreren of je al vol zit.
Hebben deze tips je inzicht gegeven? Ik ben super benieuwd, dus deel je ervaringen in het reactieveld hieronder.
Op jouw gezondheid,
Tanja