Wat is Mindfull eten nou precies?
15 april 2016Voorkom overeten met deze 7 slimme tips
20 april 2016Herken je dit? Eindelijk heb je de flow te pakken. Je hebt een gezonde leefstijl gevonden die past bij jou, en je gaat als een speer. Je voelt je goed, en de pondjes glijden er langzaam maar zeker af. Alles gaat van een leien dakje. Maar dan…. breekt de lente aan, staan er feestjes en verjaardagen voor de deur, worden er barbeques georganiseerd, of je vakantie is al gepland. Oeps…. hoe hou je nu je gezonde leefstijl vol zonder te bezwijken onder de druk van je familie/vrienden/collega’s/
“Doe niet zo ongezellig. Ik heb speciaal voor jou appeltaart gehaald/gebakken. Je neemt toch wel een stuk?”
“Ach, jij hoeft toch niet om je figuur te denken? Je bent zo slank!”
“Ga je nu al weg? Maar ik had nog soep, hapjes, taart, …..”
Tja, wat doe je dan? Tegen zoveel sociale druk is niet iedereen opgewassen.
Hoe ga je daarmee om?
De oorzaak zit hem in het willen voldoen aan het “Groepsgevoel”. Je wilt voldoen aan de verwachtingen van de ander, je wilt niemand teleurstellen, en je wilt graag geaccepteerd worden en er ” bij horen”.
Als jij anders kiest, dan val je op en val je buiten de groep. Niet meedoen zorgt voor ongemakkelijke gevoelens in de groep en bij jezelf. Dus zet je je eigen belangen opzij, en pas je je aan naar de normen en waarden van de groep: de hapjes en drankjes die op tafel staan eet je ondanks je tegenzin toch op.
Hoe overleef je sociale (eet)gelegenheden? 5 tips
1. Accepteer het feit dat er sociale druk is en stel je daarop in.
Dit soort situaties zullen er altijd zijn, dus het ontkennen of ontlopen heeft geen zin. Boos worden op de ander (of jezelf) brengt je nergens. Loop in gedachten alvast vooruit op de situatie, vaak kun je van tevoren al redelijk inschatten hoe het er aan toe zal gaan en welke opmerkingen je mag verwachten. Bedenk vervolgens alvast hoe je hierop wilt reageren. Schrijf je antwoorden desnoods op en oefen ze (luidop). Zo laat jij je niet verrassen.
2. Zorg dat je normaal hebt gegeten van tevoren
Eigenlijk is het heel simpel. Als je met een lege maag ergens naar toe gaat ben je sneller in de verleiding om meer te eten dan je had gewenst. Zorg dus dat je een goede en vullende maaltijd hebt gegeten voordat je naar je uitje gaat, dan heeft je lichaam voldoende energie en jij voldoende kracht om te kiezen waar je werkelijk zin in heb.
3. Kies alleen voor het állerlekkerste.
Geef alles wat je in je mond stopt een cijfer tussen 1 en 10, waarbij 1 staat voor absoluut niet lekker, en 10 is superlekker. Kies vervolgens alleen voor lekkers dat een 8 of hoger scoort. Want waarom zou je calorieen verspillen aan iets wat je eigenlijk niet eens echt lekker vindt? En datgene wat je wél kiest is zo superlekker dat het je zoveel voldoening geeft dat je neiging om te snaaien als sneeuw voor de zon verdwijnt. Door op deze manier te kiezen eet je automatisch meteen al minder. En dat scheelt weer op de weegschaal.
4. Zeg nee.
Als je eet omdat een ander dat van je wil of verwacht, zeg je in feite JA tegen de ander, maar NEE tegen jezelf. Met als resultaat dat je er een vervelend gevoel aan overhoudt, en jezelf van alles verwijt.
Heb je eigenlijk geen zin in hapjes? Weiger dan rustig. Gezelligheid zit niet in of, en hoeveel je eet, maar in hoe je deelneemt aan het gesprek. Laat het idee van eten = gezelligheid dus los. Je bent gezellig genoeg van jezelf!
5. Maak jezelf niet te belangrijk
Ook al klinkt dit misschien wat bot, het is wel degelijk waar. Grote kans dat je geen nee durft te zeggen omdat je de ander niet teleur wilt stellen of wilt kwetsen/ Maar denk je nu echt dat de gastvrouw/heer ‘ s nachts in zijn of haar kussen licht te huilen omdat jij een stuk taart hebt geweigerd? Nee dus. Het zijn volwassen mensen en zij kunnen een lichte teleurstelling heus wel verwerken. En ook jullie vriendschap zal er heus niet onder lijden. Wanneer je je dit eenmaal realiseert, zal het je veel minder moeite kosten om allerlei opgedrongen hapjes aan je voorbij te laten gaan.
Ik weet zeker dat jij met deze tips sterker in je schoenen zult staan. Vergeet niet te genieten van je uitje, de gezelligheid en van de hapjes (de 8en, 9s en 10en) die je in je mond stopt. Nu ben ik heel benieuwd: Heb jij iets gehad aan dit artikel?
Wil je laten weten welke situaties jij lastig vindt en wat jij al uitgeprobeerd hebt met welk resultaat? Ik leer namelijk ook graag van jou.
Op jouw gezondheid,
Tanja