Hypnose
Nee, hypnose is een heel bijzondere ervaring en geweldig om mee te maken.
Iedereen die ooit in hypnose is geweest zal dit beamen: het is een heerlijke ontspannen en fantastische ervaring. Na afloop ben je helemaal fris en voel je je heel erg goed.
Vandaag de dag gaan veel mensen gebukt onder stress. Hieraan kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen: onzekerheid, geldzorgen, relatie- of andere problemen, gezondheid, werk, of het behouden daarvan. Deze stress kan leiden tot grote spanningen met allerlei lichamelijke ongemakken als gevolg. Denk daarbij bijvoorbeeld aan onrustig zijn, slaapproblemen, hoofdpijn, snel prikkelbaar zijn, woede aanvallen, enz.
Hypnose kan niet jouw problemen allemaal oplossen die ten grondslag liggen aan jouw stress. Wel kan ik je helpen met het omgaan met deze stress. Ervoor zorgen dat de ‘pijn’ wordt aangepakt en behandeld. Jij kunt je anders, beter, gaan voelen waardoor jij je ook anders gaat gedragen en reageren naar anderen. En dat beteken dat jouw kijk op de wereld, en je relaties met anderen kan gaan veranderen.
Hoe kom je van stress af ?
Dat is de belangrijkste vraag! Het is belangrijk voor mij als hypnotherapeut om er achter te komen wat de aard van de stress is en hoe lang jij deze stress al meedraagt. Eerst gaan wij samen zitten om in een voorgesprek deze informatie boven tafel te halen Daarna kan de hypnosesessie beginnen om een resultaat te boeken, en jij blij en ontspannen de deur uit gaat.
Stoppen met stressen is eigenlijk super eenvoudig. Alles wat jij hoeft te doen is contact met me opnemen. 0640081017 of mail tanja@slankinzicht.nl
Nee je gaat niet slapen. Tijdens een hypnosesessie ben je gewoon bij bewustzijn en hoort alles. Je kunt het vergelijken met helemaal verdiept zijn in een spannend boek of film. Je aandacht is supergefocust, maar je bent je volledig bewust van alles om je heen. Het woordje ‘slaap’ wordt door jouw brein opgevat als een zetje om dieper te ontspannen, want jouw brein weet precies wat er bedoeld wordt met het commando ‘slaap’.
Een hypnotiseur is expert op het gebied van hypnose maar is geen therapeut. In tegenstelling tot een hypnotiseur heeft een hypnotherapeut een therapeutische opleiding. Er is geen verschil tussen de trance bij een hypnotiseur en de hypnotische trance in hypnotherapie. Het verschil zit hem in de manier waarop van deze bewustzijnstoestand gebruik wordt gemaakt. Een hypnotherapeut geeft je inzicht in het ‘hoe’ en ‘waarom’ van een probleem door samen met jou in hypnose beperkende overtuigingen op te sporen en op te lossen. Hij/zij begeleidt jou op een betrokken en respectvolle manier om onder hypnose contact te maken met je eigen innerlijk. Dit stelt jou in staat om delen van jezelf te bereiken waar je met je rationele logische bewustzijn geen toegang toe hebt. Daardoor krijg je meer inzicht in en dus greep op je onbewuste reacties en mogelijkheden..Je hoeft niet bang te zijn voor controleverlies als je in hypnose bent. Je blijft in trance alert en bewust. En als het nodig is, kun je onmiddellijk terugkomen in je normale manier van denken. Je ‘observerende ik’ blijft op de achtergrond aanwezig om de controle weer over te nemen als dat nodig is. Niemand kan je dwingen iets te zeggen of te doen wat je niet wil zeggen of doen.
Daar kan ik heel kort en duidelijk op antwoorden: nee. En dat is juist het fantastische verschil. Bij een echte maagbandoperatie kun je last krijgen van diverse vervelende bijwerkingen en complicaties, zoals het niet meer verdragen van gezond voedsel, braken, verschuiving van de band, bloedingen, enz. De hypnose maagband kent, in tegenstelling tot de chirurgische maagband, geen bijwerkingen, en is absoluut veilig
Iedereen die ooit in hypnose is geweest zal het beamen: het is een heerlijke ontspannen en fantastische ervaring. Na afloop voel je je helemaal geweldigL Je valt niet in slaap, en houdt ten allen tijde zelf de controle.
Ja dat kan. In geval van directe hypnose is het niet nodig om de achtergronden van een probleem te weten of een pijnlijke kwestie op te rakelen. Je vertelt waar je last van hebt en wat je wensen zijn. Vervolgens gaan we in het onderbewustzijn de gewenste veranderingen tot stand brengen.
Een sessie duurt ongeveer anderhalf uur inclusief het voorgesprek. In dit voorgesprek bespreken we wat de mogelijkheden, vraagstukken en de verwachtingen zijn.
Dit is niet mogelijk. Om in een staat van hypnose te komen is jouw medewerking nodig. Geen bereidheid = geen hypnose.
Coaching
Bijna iedereen heeft wel eens een dieet gevolgd. Maar wanneer is er sprake van een eetprobleem?
Hieronder vind je een vragentest van de Jellinekkliniek die je kunt doen.
1 Heb je last van eetbuien waarbij je jezelf oncontroleerbaar volpropt?
2 Heb je gevoel van walging na overeten?
3 Pieker je overmatig over je gewicht, eten en je lichaam zodat je er last van hebt?
4 Weeg je jezelf dagelijks of meerdere keren op een dag?
5 Vermijd je sociale situaties vanwege je gewicht of uiterlijk? (strand, uit eten gaan, zwembad, seksueel contact)
6 Is er veel eten dat je van jezelf niet mag eten?
7 Bepaalt je uiterlijk je zelfbeeld?
Heb jij twee of meer vragen met ‘ja’ beantwoord? Dan kan er sprake zijn van een eetprobleem. Enkel en alleen met diëten, sporten, en streng zijn voor jezelf kom jij er niet. Het is verstandig om profesionele hulp in te roepen. Hoe eerder hoe beter. Meld je aan voor een afspraak. Samen bespreken we wat de mogelijkheden zijn, want die zijn er!
Bovenstaande vraag laat duidelijk zien dat hier sprake is van het fenomeen “dieetdenken”. Dit is een vorm van denken die je herkent aan het “moeten en mag niet” aspect. Iedere keer als jij iets denkt in de trant van “Dit mag ik eigenlijk niet eten, ik zondig nu eventjes, ik moet op mijn calorieën letten”, dan ben je aan het dieetdenken. En geloof het of niet, maar van dieetdenken word je juist dik!
Door jezelf van alles te ontzeggen krijg je juist extra de drang om juist wel, of zelfs nog meer te eten.
Via coaching help ik jou van dat dieetdenken af. Ik leer je alert te worden op de signalen, het tijdig bij jezelf te herkennen, en om dieetgedachten om te buigen. Daar word je niet alleen slanker van, maar ook een stuk gelukkiger. Want opeens mag je alles eten, en je geniet er nog van ook! Het verschil zit hem er in dat je nu niet meer ongelukkig word van (denken aan) eten, maar juist heel blij. Hoe fijn is dat! Reden genoeg om meteen te stoppen met diëten, en dieetdenken.
Mindfull eten betekent letterlijk: eten met aandacht.
Door middel van mindfull eten richt je je aandacht heel bewust op het hier en nu, en dat maakt dat je meer zult genieten van eten. Het is een mooie manier om je relatie met eten, én met jezelf en je houding tot eten te verbeteren.
Dit proces begint al met het bereiden van je eten. Koken voor jezelf en oefenen met bewust eten is een goede manier om te werken aan je zelfwaardering. Plan en neem de tijd om dit op een fijne plek klaar te maken door aan een schone, mooi gedekte tafel te gaan zitten. Geniet met aandacht van gezonde maaltijden die je zelf hebt klaargemaakt.
Het is belangrijk dat je elke hap met aandacht proeft. Kijk hoe het eten op je bord er uit ziet. Bewonder de kleur, ruik eraan, voel de structuur in je mond. Je zou bij wijze van experiment eens een blinddoek voor kunnen doen, zodat je min of meer gedwongen wordt om je aandacht op niets anders te richten dan het eten dat je op dat moment aan het eten bent. Dat is waar het bij mindful eten om draait. Je kunt mindfull eten op jouw manier toepassen in jouw leven. Wellicht zul je na verloop van tijd opmerken dat je smaak begint te veranderen, en dat je andere dingen lekker gaat vinden dan voorheen. Als je met aandacht (dus mindfull) eet, zullen je porties, en daarmee je gewicht minder worden (net als je stress). Dit is een mooie manier om elke dag even een klein momentje in het ‘hier en nu’ te hebben in plaats van continu bezig te zijn met wat geweest is, wat gaat komen en andere zorgen. Misschien werkt dit voor jou ook.
Er is geen goed dieet. Ieder dieet werkt…zolang je het volgt. Maar zodra je er mee stopt komen de kilo’s net zo hard weer terug, en meer. Alle dieten zijn gebaseerd op het principe van “moeten en (niet) mogen. Dit werkt dus averechts. Ga maar na, zodra jij iets niet mag wil je het juist extra. Daarbij sluiten veel dieten vaak ook essentiële voedingsgroepen uit die het lichaam juist nodig heeft. Kies dus liever voor een gezonde levensstijl. Je kunt beginnen met het drastisch verminderen van suiker en zout, dan heb je de eerste kilo’s al moeiteloos getackeld. Op internet kun je alle informatie vinden over hoe je gezonder kunt leven en eten. Wil je daarentegen je denkpatronen veranderen, en valkuilen in je denken opsporen en aanpakken, dan kun je natuurlijk bij mij terecht.
Je begint heel voortvarend en gaat als een speer. Maar dan… Na verloop van tijd gaat het afvallen niet meer zo snel, en dreig je de motivatie kwijt te raken. Waar zit dit nu in?
De belangrijkste factor hier is: het ontwikkelen van een nieuwe, gezonde leefstijl, en het loslaten van oude, ongezonde gewoontes. Je oude gewoontes heb je heel lang over gedaan om die te ontwikkelen, dus dan is het logisch dat die zich niet 1,2,3 aan de kant laten duwen. Een nieuwe leefstijl ontwikkelen en vasthouden kost echt tijd en volharding!
Eten wordt vaak geassocieerd met ontspannend en gezellig. Terwijl die gezelligheid eigenlijk komt doordat je in plezierig gezelschap bent.
Gewoontes zijn veranderd van bewuste naar onbewuste keuzes, of overtuigingen. Je doet het zonder er bij stil te staan. Je stopt jezelf toch niet bewust vol met caloriebommen die je gezondheid schaden?
Bovendien brengen veranderingen, zoals een nieuwe gezonde leefstijl, een hoop onzekerheid met zich mee. Je probeert jezelf van nature te beschermen tegen pijn en ongemak. Veranderingen kunnen ook beangstigend zijn, en dus houd je liever alles bij het oude. Die gewoonte betekent dus iets voor je. Als je die weghaalt, moet er wel iets voor in de plaats komen. Als je in een stress-situatie ineens met lege handen staat, is de kans groot dat je teruggrijpt op wat je al kent. Dus voor je het weet sta je weer voor de voorraadkast. Als je dan eenmaal de mist bent ingegaan, dan is de kans groot dat je het helemaal opgeeft. Dit noemen ze in de psychologie het ‘What the hell’-effect.
Hoe negatiever je over jezelf denkt door die misstap, hoe groter de kans is dat je helemaal afhaakt. Daar komt nog bij, als dit niet de eerste keer is dat je faalde, dan is dit gevoel nog sterker.
Ook je omgeving is van invloed op jouw ongezonde gewoontes. Je komt langs die bakker waar je altijd iets lekkers haalde, of kijkt je favoriete serie en mist de knabbels. Niet al die situaties zijn te vermijden, dus dan moet je jezelf blijven motiveren waarom jij dit niet meer wilt.
Het goede nieuws is: oude gewoonten zijn gedragingen. Ze kunnen dus worden aangeleerd, maar ook afgeleerd! Gebruik de volgende tips en tools om je nieuwe doelen tot levensstijl te maken:
Bekijk je nieuwe doelen vanuit een positieve hoek. Denk niet: ik mag niks eten. Maar: ik wil gezondere keuzes gaan maken.
Maak een lijst van andere leuke dingen die je kunt doen in plaats van overeten of snoepen. Hang deze op en kies hier iets uit als je die ongezonde drang voelt opkomen.. Het doet je goed en je hoeft je niet schuldig te voelen!
Houd een dagboek bij met alles wat je doet. Ook dingen die niet te maken hebben met je oude gewoonte. Hierdoor krijg je meer zicht op je handelingen en kun je er bewuster mee omgaan. Geef ook aan wanneer je jezelf hebt kunnen inhouden om te overeten. Markeer deze notitie met dikke stift en geef jezelf een schouderklopje.
Vertel het zoveel mogelijk mensen. Zoek een bondgenoot.
Beloon jezelf. Iedere week/maand die jij op het goede spoor blijft. Trakteer jezelf. Dat kan een lekker maskertje zijn, of een bezoek aan de kapper, een nieuw kledingstuk, enz
Deze vraag hoor ik heel vaak, en dit is ook een hele goede vraag.De snelheid waarmee je op een gezonde manier afvalt hangt namelijk heel erg af van jouw huidige situatie. Heb jij bijvoorbeeld 40 kg overgewicht, dan zul je sneller vet verliezen dan iemand die “maar” 5 kg overgewicht heeft. Ik ga je echter toch een richtlijn aandragen.
Voor vrouwen is een gezonde snelheid van afvallen gemiddeld 0,5% van jeeigen lichaamsgewicht per week.
Ik kan dit het beste verduidelijken aan de hand van een voorbeeld: Als je 80 kg weegt en 12 weken lang een gezonde leefstijl aanhoudt waarbij je minder calorieën inneemt dan je verbruikt, dan zou je gemiddeld 0,4 kg per week af moeten vallen. Na 12 weken ben je dan bijna 5 kg afgevallen! Houd daarbij rekening met het feit dat je de eerste paar weken meer gewicht verliest dan de andere weken. Hanteer daarom altijd een lange termijn visie, in plaats van haastig te worden.
Succes!
Ja, juist dan wil ik jou uitnodigen! Diëten werken maar even, mijn aanpak werkt voor je hele leven! Overgewicht gaat bijna nooit alleen maar over eten. Het gaat over jouw verhaal dat het waard is gehoord te worden. Jouw verhaal, dat over zoveel meer gaat dan enkel eten. Een traject bij Slankinzicht gaat over dat ’totale plaatje’. Je zult ontdekken dat we het soms verrassend weinig over eten hebben, maar meer over vragen als “Wat maakt dat ik ga eten? Wat zijn mijn valkuilen, hoe doorbreek ik hardnekkige (denk)patronen, en ga ik om met emotie eten? Je kunt dit traject dan ook het beste vergelijken met een vorm van persoonlijke ontwikkeling.
Nee, zware botten bestaan niet. Overgewicht heeft met het gewicht van je botten niets te maken. Bij de meeste mensen is de oorzaak vooral extra lichaamsvet.
Het gewicht van botten verschilt bij mensen weinig, maar is wel afhankelijk van je lengte. Bij de berekening van je Body Mass Index (BMI) wordt hier rekening mee gehouden. De BMI-meter geeft een indicatie of je een gezond gewicht hebt of te zwaar/te licht bent.
Naast het gewicht is het voor je gezondheid belangrijk waar het lichaamsvet zit. Vet in en rond de buik is nadelig voor je gezondheid. Meet daarom ook je taille.
Laat ik je eerst vertellen dat diëten, pillen, apparaten en ook buikspieren trainen niet helpen tegen buikvet. Je kunt dus je buikspieren trainen tot je een ons weegt maar het zal niet werken.
Wat kan ik dan wel doen zul je denken?
Er zijn wel degelijk een aantal zaken die jij kunt doen om van je buikvet af te komen. En dat is voornamelijk kijken naar wat en hoeveel je eet.
Begin met het vermijden van bewerkte voedingsmiddelen. Daarmee bedoel ik voedingsmiddelen die in de fabriek bewerkt zijn. Deze zijn erg ongezond voor je lichaam omdat ze vol. zitten met giftige stoffen zoals kunstmatige suikers en transvetten. Ook suiker is een sluipmoordenaar. Je doet er goed aan hier drastisch mee te minderen of er helemaal mee te stoppen.
Hier kun je een goed begin mee maken door je aan te melden voor de gratis infoavond SUIKER GEZONDER ZONDER op 14 maart in Leeuwarden. Er zijn nog een paar plaatsjes vrij!
Ik geef je hier een korte opsomming van voeding die je wel kunt kiezen.
Voedingsmiddelen waar eiwitten, trage koolhydraten, onverzadigde vetten of vitaminen en mineralen inzitten zijn uitstekend om je buikvet te verminderen. Deze stoffen komen voor in fruit, groente, noten, vlees en vis.
Eiwitten kun je halen uit: Makreel, zalm, haring, kipfilet, kalkoenfilet, pinda’s, cashewnoten, eieren, eiwitpoeder, bruine bonen, witte bonen, pindakaas, magere kwark.
Trage koolhydraten en vetten kun je halen uit: Olijfolie, kokosolie, tomaten, bananen, spruiten, bloemkool, zuurkool, pindakaas, brinta, havermout, mandarijnen, aardbeien, goji bessen, chiazaad, spinazie.
Verdeel je eetmomenten over de dag. Niet drie keer per dag een grote portie per maaltijd, maar meerdere malen kleine eetmomenten over de dag verdeeld. Zo blijft jouw motortje branden. En belangrijk: drink genoeg water. Sowieso bij iedere maaltijd een flink glas. Om afvalstoffen snel uit je lichaam te krijgen en om je lichaam beter te laten werken is het verstandig dat je elke dag genoeg water drinkt..
Als je gaat sporten voer dan eerst vet verbrandende oefeningen met gewicht uit en ga daarna even cardioën.
Dat verschilt per persoon, en dat varieert tussen de 5 en soms 10 kilo. Een kilo vet is 7000 calorieën dus reken maar uit hoeveel moeite dat kost om kwijt te raken! Om alleen in kilo’s te rekenen is echter te kort door de bocht. Om verschil in kledingmaat te merken gaat het hierbij met name om de centimeters, Zoals ik al vaker noemde, een getal op de weegschaal zegt niets. Als je naast een gezond eetpatroon aan sport zou doen, (cardio, en vergeet vooral niet om 2x per week ook krachttraining te doen, om de boel strak te trekken), dan zie je sneller resultaat in centimeters, en dus in kledingmaat. Een weegschaal geeft alleen je gewicht aan, en niet je omvang. Met andere woorden, staar je niet langer blind op die weegschaal.
Regelmatig sporten, gezond eten en regelmatig (om de 2 á 3 uur), voldoende water drinken, en ….het belangrijkste: dat volhouden.
Het gaat allemaal om balans tussen deze dingen. Als je blijft volhouden, je niet laat verleiden tot haastig worden en snel resultaat willen zien, dan zul je zien dat je binnen aanzienlijke tijd toch een maatje kleiner gaat.
Heel veel succes!
Ten eerste: eet gewoon hetzelfde eten mee met het gezin, en zet jezelf niet buitenspel door extreem mager te gaan koken. Zo creëer je een gevoel van “er niet bij horen”, zielig zijn, en diëten, en ga je later juist snaaien. De simpelste manier om gewoon samen te kunnen eten, terwijl je zelf afvalt is calorieën te besparen door te letten op jouw porties. Begin met het kiezen van een klein bord en een klein glas of beker. Zo neem je aanzienlijk kleinere porties. Verdeel je bord in drieën zoals op de foto en houd de indeling van het plaatje aan: de grootste helft van het bord is voor de groente, en de overgebleven helft deel je door tweeen voor vlees/vis en aardappelen/rijst/granen. Saus en jus neem je apart, zodat je ook hiervan zelf kunt kiezen hoeveel je ervan neemt. Staat er iets op het menu als lasagne of risotto, wat van zichzelf al calorierijk is, kies dan een kleine portie en maak er een heerlijke salade bij.
Bij de broodmaaltijden zorg je dat je verschillende soorten beleg in huis hebt, zodat het maken van de gezonde keuze makkelijk is.
Dit is een argument dat vaak voorbij komt als het gaat om overgewicht. “Ik heb nu eenmaal zware botten”. Degene tegenover mij is hier heilig van overtuigd.
Helaas moet ik je teleurstellen: er bestaat niet zoiets als zware botten, en daarmee moet dit argument dus verwezen worden naar het land der fabelen.
Als je te zwaar bent, weeg je meer voor je lengte dan goed is voor je gezondheid. Dit heeft niets met het gewicht van je botten te maken, maar met een te veel aan lichaamsvet.De botten op zichzelf van (te) zware mensen zijn niet veel zwaarder dan die van mensen met een gezond gewicht. Het kan wel iets varieren, afhankelijk van je lengte, maar dat verschil is te verwaarlozen. Dat betekent dat er niets anders opzit dan zelf actief aan de slag te gaan om gewicht te verliezen. Dat kun je onder andere doen dor meer te gaan bewegen, en te kiezen voor een gezondere leefstijl, al dan niet met ondersteuning van een deskundige.
Allereerst, er kleven een aantal nadelen aan het tellen van calorieen.
– je bent veel meer met eten bezig in je hoofd (op een negatieve manier)
– Je kijkt alleen maar naar de energie, en niet naar de voedingswaarde of de verzadiging.
– Je loopt het risico belangrijke voedingsgroepen buiten te sluiten die je lichaam wel nodig heeft
Liever zou ik aanraden te stoppen met diëten en echt te gaan genieten van datgene wat je in je mond stopt, maar voila…
Calorieën:
Een calorie is een maat voor de hoeveelheid energie. (Eigenlijk zijn het kilocalorieën, maar in de volksmond heeft iedereen het over calorieën). Ieder mens heeft een bepaalde hoeveelheid calorieën nodig, voor werken, lopen, sporten, maar ook voor slapen, ademen en denken. De hoeveelheid calorieën verschilt van mens tot mens en van dag tot dag.
De standaard voor de vrouw is dat je elke dag precies 2000 calorieën nodig hebt. De standaardman heeft per dag 2500 calorieën nodig. Maar ben jij standaard?
Daarnaast verschilt onze behoefte aan calorieën van dag tot dag, afhankelijk van hoe actief je bent, of andere factoren zoals ziekte of bijvoorbeeld stress. Het zijn allemaal factoren die je energieverbruik bepalen.
Ook per individu kan de caloriebehoefte ook enorm verschillen. Als je lang bent, heb je meer calorieën nodig dan wanneer je klein bent. Iemand met veel spieren verbruikt meer calorieën dan iemand met veel vetweefsel, omdat spieren echt actief weefsel zijn.
Nog een aantal factoren die van belang en van invloed zijn:
– je mate van activiteit ben je een bezige bij of een bankhanger
– leeftijd – een puber heeft meer calorieën nodig. Ouderen juist minder.
Maar hoeveel heb jij nou nodig?
Je ziet: er bestaat geen standaardmens met een standaardbehoefte aan calorieën. Maar als je nou toch wilt weten hoeveel calorieën jij precies nodig hebt op een dag? Laat dan je lichaamssamenstelling bepalen, bijvoorbeeld bij een diëtist of door de sportschool. Daarmee kan je energiebehoefte redelijk goed bepaald worden.
Als je nu wilt afvallen, ga dan ongeveer 500 calorieën onder je behoefte per dag zitten. Als de voor jou berekende behoefte bijvoorbeeld 2350 calorieën zijn, ga dan uit van 1850 calorieën per dag. Daarmee kun je in een gezond tempo afvallen.
Spiermassa weegt inderdaad meer dan vetmassa. Je spieren bestaan grotendeels uit water en eiwitten. Lichaamsvet is in min of meer een opeenstapeling van triglyceriden en die zijn lichter dan spieren.
Dat is negen van de tien keer de oorzaak dat mensen die zijn gaan sporten om af te vallen zijn na een paar weken teleurgesteld afhaken, omdat ze volgens de weegschaal niet lichter, maar juist zwaarder zijn geworden. Ze zien over het hoofd dat dit juist een goed teken is.
Het goede nieuws is: meer spiermassa betekent meer calorieën verbranden. Want spieren verbranden namelijk meer calorieën dan vet, ook in rust. Dus hoe meer spieren je hebt, hoe meer je verbrandt.
Het antwoord op deze vraag is duidelijk en eenvoudig. Stop met diëten! Ze werken maar tijdelijk, zijn alleen gunstig voor degene die het dieet verkoopt, en laten jou op de lange termijn achter met meer kilo’s dan toen je begon. Er zijn daarnaast nog twee grote nadelen bij het volgen van diëten. 1. Het geeft je een korte termijn focus; 2. Het leert je niet precies waarom je vet verliest.
De enige manier om het jo-jo effect te voorkomen, is door stap voor stap je mindset en je voedingspatroon aan te passen. Op deze manier kies je voor een lange termijn oplossing en is de kans klein dat je terugvalt in je oude patroon.
De omtrek van je taille is een graadmeter hoe het met je gezondheid is gesteld. Als je te veel buikvet hebt brengt dat meer gezondheidsrisicoś met zich mee.
Het vet dat in de buik wordt opgeslagen is veel beter doorbloed dan het vet dat onder de huid zit. Buikvet is actiever huidvet en geeft ondermeer vetzuren en hormonen af aan het bloed. De vetzuren veroorzaken leververvetting en zorgen ervoor dat de bloedglucose verhoogd wordt. Bovendien produceert het buikvet ook stoffen die de insulinegevoeligheid verminderen. Buikvet heeft dus een negatieve invloed op de gezondheid.
Het goede nieuws is dat een kleine vermindering van de buikomvang al direct een positief effect heeft op de bloedglucose en hoge bloeddruk.
Het lijkt dé oplossing, het kiezen van kunstmatige zoetstoffen om toch frisdrank of andere zoete producten te eten zonder de calorieën van suiker binnen te krijgen. Helaas werkt deze “oplossing” vaak averechts. Doordat je hersenen denken dat je iets zoets binnenkrijgt, krijgt je alvleesklier een seintje dat het insuline moet aanmaken om de suiker af te breken. Echter, er is geen suiker in je bloed. Toch doet de insuline haar werk en verlaagt je bloedsuikerspiegel. Gevolg: je krijgt trek en met name trek in snelle koolhydraten.
En lightproducten dan?
Light producten bevatten weliswaar minder vet of suiker, maar dat gebrek aan vet wordt gecompenseerd met iets anders. En dat ‘iets anders’ levert vaak op een andere manier toch veel calorieën.
Met andere woorden, kies liever een “echt” product met meer vet, maar eet het vol aandacht, bewust, en geniet dan ook volop van de heerlijke volle smaak. Dat levert je meer voldoening en dat heeft weer tot resultaat dat je geen snaaiaanval krijgt.
Je kunt zeker positieve resultaten bereiken door mindfullness toe te passen bij emotie eten. Bij emotie eten draait het (het woord zegt het al) om emotie. De eerste neiging is onze emotie tot rust te krijgen, en te troosten via eten. Je maakt daarbij echter gebruik van maar een zintuig, je smaak. Bij mindfullness neem je de tijd om bewust alle vier de zintuigen aan te spreken, voelen, horen, zien en ruiken. Voel je de neiging opkomen om te gaan eten vanuit (negatieve) emotie, grijp dan niet automatisch naar wat vanzelfsprekend lijkt (eten), maar overweeg de volgende suggesties voor zelftroost.
Zelftroost is geen vorm van vermijding of verdringing. Je ontkent niet dat je in een moeilijke situatie zit, en je emotioneel voelt. Zelftroost is een manier van compassie hebben met jezelf, die je helpt om bewust te zijn van het huidige moment zonder obsessief te eten. Bij zelftroost draait het er om dat je het mindful- met aandacht doet. Observeer aandachtig wat je voelt, ruikt, ziet, hoort, proeft, of aanraakt. Geniet hier bewust van.
Sommige mensen kunnen het ook als troostend ervaren door gebaren van genegenheid naar zichzelf te maken, bijvoorbeeld door hun hand op hun hart of buik te leggen, of zachtjes hun arm te strelen.
Ik geef je hieronder enkele suggesties waarmee je jezelf mindful kunt troosten met de vijf zintuigen.
Als je eet of drinkt:
ZIE de kleuren, texturen en vormen van het eten, en hoe het gerangschikt ligt op je bord
Als je kookt: HOOR eventuele geluiden, hakken, bruisen, borrelen, sissen
RUIK de geuren
PROEF de smaken
ERVAAR EN MERK OP de textuur, het gewicht, de samenstelling van hetgeen je eet. Maar ook hoe voelt het bestek, het servies, de glazen of kopjes.
Als je binnen bent:
KIJK naar een haardvuur, een huisdier dat ligt te slapen, of juist speelt, een mooi item aan je muur dat je nog steeds boeit of pleziert
Bad of douche: VOEL het water, de temperatuur, de textuur van je badproduct, scrub of bodylotion, maar ook je handdoek waar je je mee afdroogt. HOOR het water, RUIK de zeep, shampoo, of ander verzorgingsproduct
Draag je prettigste kleding: VOEL de textuur van de stof op je huid, de temperatuur die het je geeft
Zet bloemen in je huis neer. ZIE de kleuren, de vormen, RUIK de geuren
Als je buiten bent:
ZIE de bomen, bloemen, dieren, misschien water, golven, of huizen, tuinen en mensen die langslopen
HOOR de geluiden in je directe omgeving, de wind, de vogels, de goven als je aan het water bent, andere mensen, passerende auto’s
RUIK de lucht, het bos, de bloemen, het water, de geuren in de lucht
VOEL de grond onder je voeten, met schoenen of je blote voeten, de temperatuur in de lucht, de zon op je huid, de regen, de textuur van een bloem, van de boomstammen of een tuinhek dat je passeert
Bij muziek:
ZIE hoe de artiesten of musici spelen (bij een optreden, concert of uitvoering), de beelden die de muziek bij je oproept,
HOOR de instrumenten, de melodieen, het samenspel en de interactie
VOEL het ritme, beweeg je lichaam mee op de maat
Dit zijn maar een paar suggesties. Kies wat voor jou het meest troostend zou zijn.
Wanneer je hebt besloten om te minderen met suiker, of suikervrij te gaan leven, heb je de eerste stap naar een gezonder leven gezet. Alles begint bij bewustwording. Bewust zijn van hoeveel suiker je op een dag binnenkrijgt, en hoe we door de commercie beinvloed worden.
Als je ineens radicaal gaat stoppen met alle suiker kun je te maken krijgen met ontwenningsverschijnselen. Want suiker is echt een verslaving. Dat merk je pas echt als je het ineens niet meer eet. Zo kun je bijvoorbeel last krijgen van o.a.hoofdpijn, buikpijn, enorme hunkering naar zoetigheid en humeurigheid. Je kunt je hierop voorbereiden door alle zoete snoep, chocolade en koekjes weg te gooien. Het is echt een kwestie van volhouden en zorgen dat je alternatieven hebt. Natuurlijk hoef je niet per se cold turkey te stoppen. Je kunt het ook geleidelijk aan afbouwen.
Een goede voorbereiding is cruciaal als je dit tot een succes wilt maken. Zorg dat je producten in huis hebt die je wel met een gerust hart kunt eten. Ga ook eens naar een reformwinkel. Daar hebben ze allerlei soorten snoep en koekjes die je wel kunt eten en gemaakt zijn met suikervervangers. Qua smaak doen ze echt niet onder voor “gewone” koekjes. Ook hebben ze er chocolade gezoet met stevia en chips zonder E-nummers en andere kunstmatige ingrediënten. Vooral in de eerste weken is het echt handig om gezonde alternatieven bij je te hebben, ook als je onderweg bent. De verleiding om anders een Mars te scoren bij het tankstation zal heel groot zijn.
Zorg ook dat je wat suikervervangers in huis haalt. Een aantal goede zijn palmsuiker, kokosbloesemsuiker en ahornsiroop (maple syrup). Kijk bij die laatste wel uit dat je een biologische pakt, want de goedkopere variant is eigenlijk niks meer dan geraffineerde suikerstroop. Palmsuiker verkopen ze tegenwoordig ook bij de Jumbo, en is ook nog eens vriendelijk geprijsd. Je vindt het doorgaans in het suikervak. Op deze manier kun je gewoon je koffie of thee met suiker blijven drinken, al is het echt de moeite waarde om dat af te bouwen. Het went vrij snel! Ook suikervervangers kun je het beste met mate te gebruiken, dus eet geen grote hoeveelheden iedere dag. Na een tijdje geen suiker heb je sowieso minder behoefte aan zoet, dus dat gaat eigenlijk vanzelf.
Bereidde je tot nog toe je avondeten met behulp van de welbekende pakjes en zakjes? Bouw dat af, of nog beter, stop er helemaal mee: er zitten zoveel suiker en onnodige e-nummers in. In de praktijk is het ‘s avonds na een lange dag werken echt niet extra werk of tijdrovender om iets from scratch te bereiden dan wanneer je een pakje van Knorr gebruikt. Echt waar! Het is een kwestie van gewoon proberen, dan word je er steeds handiger in.
Vul ook je kruidenkastje aan met de nodige kruiden, want die ga je nodig hebben om alles op smaak te brengen.
Bijna alle (vruchten)sappen bevatten heel veel suikers. Als er staat ‘vruchtensap uit concentraat’, dan is het eigenlijk gewoon pure suiker. Frisdranken, ook light, tja… dat is intussen al vaak aan de orde geweest. Het beste is toch thee of water. Of een eerlijke vruchtensap, mits met mate.
Belangrijk is dat je vanaf nu heel erg consequent de ingrediënten labels gaat lezen om te kijken of en hoeveel suiker ergens in zit. Bedenk dat 1 theelepel suiker ongeveer 4 gram is. Dus als ergens 40 gram suiker in zit, dan weet je hoeveel theelepels je nou eigenlijk naar binnen werkt. Best confronterend! Fabrikanten gebruiken heel sneaky andere benamingen voor suiker, zoals maltodextrine, zodat het lijkt alsof het er niet in zit.
Heel veel succes met je nieuwe voornemen! Helemaal suikervrij is niet voor iedereen het doel, maar ik hoop echt dat je je gezonder en fitter gaat voelen.
Oh, en als je een keer zondigt of iets eet waar wel suiker in zit, besef je dan is dat dat echt niet erg is. Ga gewoon door. Je bent al heel goed bezig, en alle beetjes helpen! ♥
Sodawater (met bubbels dus) is net zo gezond als water zonder bubbels. Het nadeel van sodawater is echter wel dat het wat een opgeblazen gevoel kan geven. Ook maakt het koolzuurgas het water zuurder. Bij grote hoeveelheden kan dit effect hebben op je tandglazuur. Maar bij normaal gebruik is er dus niets aan de hand en kun jij gewoon kiezen wat je het lekkerst vindt.
Als je al heel goed let op je voedsel inname, en niet echt overgewicht hebt, kun je soms toch nog die hardnekkige randjes niet weg krijgen. Wat daarvoor de oplossing is? De fitnesshoepel!
De fitnesshoepel is een verzwaarde hoepel met bulten. Tegenwoordig wordt deze gebruikt als workout, en het effect is bijzonder positief . Zelf heb ik inmiddels ook eentje aangeschaft (en als er iemand asportief is ben ik het) en ik ben echt enthousiast. Leuk om te doen en daarnaast effectief.
Hoelahoepen is al lang niet meer voor kinderen. Steeds meer volwassenen doen het. Het is dan ook een leuke en effectieve work-out, waarbij zowel aërobe als krachttrainingsroutines worden gecombineerd. Maar hoeveel kilocalorieën verbrand je er eigenlijk mee? En is hoepelen wel goed voor je organen? Met een uur hoelahoepen verbrand je tot wel 400 kilocalorieën; afhankelijk van de zwaarte van je hoepel en hoe fanatiek je bent. En er zijn meer positieve gevolgen:
Positieve effecten van hoepelen zijn:
-Versterking van buik-, rug-, been-, en bilspieren.
-Gericht afvallen door energieverbranding.
-Je tailleomvang neemt af.
-Je rompstabiliteit verbetert.
-Je conditie verbetert.
-Je rug en heupen worden soepeler.
-Het bevordert de motoriek.
-Het is goed voor de doorbloeding.
-Het bevordert de spijsvertering.
Hoepels zijn er in vele maten, soorten en gewichten. Voor welke hoepel je kiest, is afhankelijk van je gewicht, lengte en omvang. Op internet zijn verschillende sites met tests of uitleg welke hoepel je het beste kiest.
Voor een workout ga je naar YouTube, daar kun je te kust en te keur een leuke workout vinden.
Sommige mensen vinden het hoepelen pijnlijk en vragen zich daarom af of het wel goed is voor de nieren en andere inwendige organen. Geen zorgen. De nieren zitten echter diep in de buik en worden goed beschermd door de wervelkolom, ribbenkast en de (buik)spieren. Hooguit ondervind je ongemak door de eerder genoemde blauwe plekken.
Alhoewel er geen negatieve gevolgen van hoepelen bekend zijn, wordt het bij zwangerschap afgeraden.
Hoepelen wordt daarnaast afgeraden voor mensen die bloedstoornissen hebben (bijvoorbeeld hemofilie of sikkelcelziekte), bloedverdunners gebruiken, of andere medische aandoeningen hebben die kunnen leiden tot frequente kneuzingen.